Horse language.

Sammy2

photo credit: HEIDI LAMMI

Relaxed riding is so important. Sometimes you can get frustrated and that results in the horse being tense. Im going to give you a few tips in how to help you ride more relaxed. This is something I have learned during the years of analyzing my riding and the horses behavior. The tips I’m giving you dose not concern the horse that much, because, lets face it, its usually the rider giving the bad vibes and not the horse.

When I was younger I noticed that I sometimes got frustrated during the ride and it resulted in a horse being tense and the rider having smoke come out of her ears. Thats no good combo. 

The mistakes I did was not really looking at what I was doing and just continuing seeking for that feeling I sometimes had gotten.

1. Make sure your horse is sound.

2. Make some kind of a plan before the riding session on what you would like to improve. Just in your head.

3. If things doesn’t go as planned. Stop for a minute and think about if your giving clear signs for the horse to understand.

4. Change the way you do things and study the horses reaction. 

5. It doesn’t have to be, and can not be perfect at ones! Tiny steps towards your goal.  

6. If this still doesn’t work, ask somebody to help you. Sometimes an extra pair of eyes is just the right trick!

 We humans do have a language with actual words but we must not forget that the horses don’t. They analyze the tiniest movement, sound, smell and use their senses to read you. To speak horse language you should do the same. 

In my opinion there is nothing worse

than a misunderstood horse. 

Happy riding!

//Jessi

 

tanja2

photo credit: HEIDI LAMMI

Rentoa ratsastusta on minusta äärettömän tärkeää. Sitä saattaa helposti turhautua ja sen seuruksena hevonen on jännittynyt. Annan teille muutama vinkin miten ratsastaa rennommin. Olen oppinut nämä asiat vuosien varrella kun olen analysoinut omaa ratsastusta ja hevosen käyttäytymistä. Vinkit eivät liity hevoseen juurikaan koska, kyllä se niin on yleensä että ei se ole se hevonen joka antaa niitä huonoja “vaibseja” vaan yleensä ratsastaja. 

Kun olin nuorempi päädyin usein tilanteeseen jossa hevone oli jännittynyt ja ratsastajalta tuli savua korvista. Ja se ei ole kovin hyvä kombo. 

Virheet mitkä tein oli se että en pysähtyny miettimään tilannetta vaan jatkoin turhautuneena ja koitin tavoitella sitä fiilistä mitä olin joskus saannut hevosen selässä.

1.Ole varma että hevosesi on fyysisesti kunnossa.

2. Tee jonkinlainen suunitelma päässäsi ennen ratsastusa. Mitä haluat parantaa?

3. Jos asiat eivät mene niin kuin suunnittelit. Pysähdy hetkeksi. Mieti, annanko tässä tilanteessa selvät ohjeet minun hevoselleni?

4. Muuta lähestymistapasi ja seuraa tarkasti miten hevonen reagoi.  

5. Ei tarvitse- ja ei voi olla täydellistä heti! Pienin akselin kohti päämäärää.

6. Jos vieläkään ei onnaa. Pyydä apua joltain, välillä tarvitses ulkopuoliset silmät ratkomaan ongelman. 

Muista aina! Me ihmiset puhutaan kieltä jossa käytetään sanoja mutta hevoset eivät. Hevoset analysoivat pienimmät kin liikkeet, äänet ja käyttävät vaistojaan lukeakseen meitä. Jos haluat puhua hevosenkieltä niin sinun kannattaa toimia samalla tavalla. 

Mielestäni ei ole mitään pahempaa kuin väärin ymmäretty hevonen!

Hauskoja ratsastus hetkiä!

//Jessi

Here is a video of me training Elma over some cavalettis today:

2 Responses to Horse language.